Η Γύρη αποτελεί το γονιμοποιό μέρος ενός φυτού. Θεωρείται η πιο πλήρης τροφή του πλανήτη, μιας και περιέχει πληθώρα πρωτεϊνών, βιταμινών, αμινοξέων και ενζύμων χρήσιμα, τόσο για την ίδια τη μέλισσα όσο και για τον άνθρωπο. Η ωφελιμότητά της ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, όμως ο άνθρωπος δεν μπορούσε να την πάρει εύκολα από την κυψέλη. Με την σημερινή τεχνολογία η συλλογή της γύρης είναι μια σχετικά εύκολη εργασία, με τις γυρεοπαγίδες, που τοποθετούνται μπροστά στην είσοδο της κυψέλης.
Καθημερινά η γύρη συλλέγετε και καθαρίζεται από τυχόν ξένα αντικείμενα (π.χ. φτερά ή πόδια μέλισσας, ξυλάκια ή χορταράκια κ.λ.π.). και τοποθετείται κατευθείαν στην κατάψυξη για να διατηρήσει ανέπαφα τα πολύτιμα συστατικά της. Εάν καταναλωθεί άμεσα η συντήρησή της γίνεται στην ψύξη στους 4ο C διαφορετικά θα πρέπει να βρίσκεται στην κατάψυξη (-20ο C ) όπου μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από ένα χρόνο.
Δοσολογία: Περίπου μια κουταλιά της σούπας (35 γρ.) είναι αρκετή για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καλό θα είναι η κατανάλωση γύρης να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να τη συνηθίσει ο οργανισμός μας. Αρχικά και εάν δεν είμαστε βέβαιοι για το εάν έχουμε αλλεργία στη γύρη, θα πρέπει να λιώσουμε στον ουρανίσκο μας δυο – τρεις κόκκους γύρης και να περιμένουμε μήπως δείξουμε σημάδια υπερευαισθησίας. Αρχίζουμε, λοιπόν, με μια κοφτή κουταλιά του γλυκού για να φτάσουμε σε μια-δυο βδομάδες την μία κουταλιά της σούπας την ημέρα. Καλό θα είναι η κατανάλωση της γύρης να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 4-6 μήνες. Η γύρη είναι φρέσκια-νωπή όπως ακριβώς τη συνέλλεξαν οι μέλισσες, γι΄ αυτό και καταναλώνεται αυτούσια με ευχαρίστηση. Αν όμως δεν μπορούμε να την καταναλώσουμε ως έχει, τότε μπορούμε να την βάλουμε στο χυμό, στο γάλα ή στο γιαούρτι ή να την αναμίξουμε με μέλι.
Μια συνταγή, που την χρησιμοποιούμε και την συστήνουμε σε όλους και που, προσωπικά, την ονομάζω δυναμίτη δύναμης, ευεξίας και υγείας αποτελείται από δύο μέρη μελιού της αρεσκείας μας-δύο μέρη ταχίνι ολικής άλεσης και ένα μέρος φρέσκιας νωπής γύρης. Αναμιγνύουμε καλά ώστε να πετύχουμε ομογενοποίηση του μίγματος και καταναλώνουμε μία-δύο κουταλιές της σούπας ημερησίως, συνήθως στο πρωινό μας. Θα μας δώσει δύναμη και ζωντάνια όλη μέρα.